JAMK Esports at Digi & Game Center

Elektroninen urheilu on kilpaurheilua, jossa hyödynnetään tietotekniikkaa. E-urheilua voidaan harrastaa niin joukkue- kuin yksilömuodossakin pelistä ja pelimuodosta riippuen. Tavallisimmin elektronisen urheilun pelit ovat tietokoneelle tai konsolille tarkoitettuja viihdepelejä.

 

JAMK on perustanut Keski-Suomen liiton rahoittaman eLämää -hankkeen myötä Jyväskylään e-urheilun huippuvalmennuskeskuksen – GamePitin. 

 

JAMKin uusi valmennustila GamePit Pro on palvelumyyntiin keskittyvä tila, joka on suunniteltu leiriytymiseen, sekä tiimien, yritysten ja yhteisöjen käyttöön.  GamePit ja GamePit Pro ovat molemmat 12-konepaikkaisia valmennustiloja, joihin pääsee pelaamaan maksullisella tilavarauksella PEGI-ikärajojen puitteissa. Jamkin järjestämät viiden viikon valmennusjaksot ovat maksuttomia ja niihin järjestetään erillinen ilmoittautuminen pari viikkoa ennen valmennuksen alkua.

E-urheilun suosio niin ammattimaisena lajina kuin harrastuksenakin on lisääntynyt 2000-luvun alusta alkaen ja tavoittaa vuosi vuodelta enemmän katsojia ja harrastajia. Kiinnostusta e-urheiluun lisää esimerkiksi lajiin olennaisena osana liittyvien turnauksien suuret palkintopotit sekä viihdekulutuksen eri muodot (mm. tapahtumat, streamauspalvelut, tv-lähetykset).

 

Ammattimaisen pelaamisen kentän kehitystä auttaa mm. teknologian kehitys, sponsoritulojen, turnausten palkintopottien sekä organisaatioiden pelaajilleen maksamien palkkojen kasvu.

 

E-urheilun ammatillinen puoli koostuu pitkälti samoista asioista kuin perinteinen kilpaurheilu; ammattilaispelaajat, joukkueet, valmentajat, kommentaattorit ja sukupuolikeskustelut yhdistävät niitä.